Home

kiezen voor techniek // Noord // PO/VO

Tech4fun viert eerste lustrum

Vijf jaar geleden ging in Veendam Tech4fun van start, een onderwijsproject waarin de gemeente Veendam, Winkler Prins, basisscholen en bedrijven uit de regio samenwerken om jongeren enthousiast te maken voor techniek. Techfor4was direct vanaf de start een succes en daarom wordt op donderdag 24 januari het eerste lustrum gevierd.

Aanleiding voor de start van Techforfun in 2013 was de grote behoefte aan technische vakmensen. Door kinderen al vroeg te interesseren voor techniek, hoopten de initiatiefnemers dat zij op de middelbare school een technisch profiel en daarna een technische vervolgopleiding zouden kiezen. Het project was meteen een succes, dankzij de bijzondere samenwerking tussen basis- en voortgezet onderwijs en de betrokkenheid van vele vrijwilligers.

In 2014 won Tech4fun de Onderwijsprijs voor de provincie Groningen. In de landelijke finale sleepte het project in 2015 een tweede prijs in de wacht. Ook nam het aantal leerlingen dat op de middelbare school een technisch profiel koos toe. Ondanks het enthousiasme van alle betrokkenen zag het er even naar uit dat het project om financiële redenen niet kon worden voortgezet. Gelukkig zegde Paragon Pet Products uit Veendam in 2017 toe de lessen voor een aantal jaren te sponsoren. De naam van het project werd als dank veranderd in Paragon Tech4fun.

Paragon Tech4fun drijft voor een belangrijk deel op vrijwilligers, die de lessen op Winkler Prins begeleiden. Bijna allemaal hebben ze een technische of onderwijskundige achtergrond. Zij zijn allemaal uitgenodigd voor de lustrummiddag, waarbij een megawerkstuk wordt onthuld, de film 'Paragon Tech4fun in actie' wordt vertoond en een tentoonstelling is van werkstukken.

Bron: Westerwolde Actueel, ingezonden artikel door gemeente Veendam