Home

leren in de techniek // MBO // Nieuwsbrief

Technische Skills

Skills Heroes biedt jaarlijks meer dan 50 vakwedstrijden aan mbo-studenten aan in zeven sectoren. Eén van deze sectoren is Techniek, bouw en infra. Hieronder vallen onder andere de wedstrijden lasser, elektrotechnicus gebouwen en sanitaire- en verwarmingstechnicus. Afgelopen edities hebben bewezen dat vakwedstrijden bijdragen aan de ontwikkeling van vaktalent. De aankomende periode kunnen studenten zich via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden weer kwalificeren voor nationale finales, waar ze strijden om de titel beste vakman/vakvrouw van Nederland. Om uiteindelijk mee te kunnen doen aan EuroSkills, dat dit jaar georganiseerd wordt!

Bijdragen aan excelleren en talentontwikkeling
Dat vakwedstrijden bijdragen aan de ontwikkeling van vaktalent bij studenten bewijzen Sander Damsma en Jasper Olthuis van het Deltion college. Beide studenten hebben zich bewezen tijdens de nationale kampioenschappen in hun vakgebied. Jasper, gouden winnaar elektrotechnicus en Sander, gouden winnaar sanitaire- en verwarmingstechnicus hebben zich na hun deelname aan de Nederlandse kampioenschappen in maart geselecteerd voor de internationale kampioenschappen, dit jaar gehouden in Kazan, Rusland. Beiden hebben ook hier bewezen echte vaktalenten te zijn en hebben een medal of excellence bemachtigd. Deze medal of excellence ontvang je wanneer je een bovengemiddelde prestatie hebt geleverd. Zonder nauwe samenwerking met onderwijs, opleiders en werkgevers was bovenstaande niet mogelijk geweest.

Verbinding met opleiders en bedrijfsleven
De samenwerking met opleider in technische vakken IW Nederland is van groot belang om de wedstrijden te laten plaatsvinden. Zonder samenwerking met werkgevers en sponsoren is het niet mogelijk om vakwedstrijden te organiseren. Installatiewerk Nederland is aangesloten als branchepartner bij WorldSkills Netherlands en direct betrokken bij de realisatie van de technische wedstrijden.

Daarmee is gelijk zichtbaar hoe het bedrijfsleven verbonden is met het beroepsonderwijs. Districtsmanager IW Nederland, Johan van Dijk, overlegt met diverse opleidingen van ROC’s en bedrijven hoe vaktalent en opleidingsonderdelen voor studenten beter kunnen en hoe via het stagetraject bij installatiebedrijven makkelijker aangesloten wordt bij wat de bedrijven van hun stagiaires verlangen.

‘Vakwedstrijden helpen daar enorm bij. Je ziet op scholen welke student gemotiveerd is of wordt voor het vak en wie het in de vingers wil krijgen. Met de juiste aandacht en begeleiding kun je de ‘drive’ voor het beroep aanwakkeren’, zegt Van Dijk. Sander Damsma en Jasper van Olthuis, beiden werkzaam bij installatiebedrijf Van der Sluis beamen dit.

Sander Damsma over zijn voorbereiding op vakwedstrijden: ‘Al de trainingen met IW en aanpassingen bij Van der Sluis Technische bedrijven hebben ervoor gezorgd dat ik 1ste ben geworden in mijn vakgebied en 93 van de 100 te behalen punten bemachtigde tijdens Skills Heroes 2019. Hierdoor mocht ik dus ook deelnemen aan Worldskills Kazan 2019. Op dit moment ben ik nog steeds werkzaam bij Van der Sluis technische bedrijven via IW Nederland. Dit jaar doe ik weer mee aan Skills Heroes en heb ik de voorronde al gewonnen. Op dit moment ben ik mij aan het voorbereiden op kwalificatiewedstrijd op 28 januari 2020 waarvan de beste 8 deelnemers doorgaan naar de finale!’

Hugo Rijsman, tweevoudig Nederlands kampioen lassen, en winnaar van de medal of excellence EuroSkills Budapest en WorldSkills Kazan, is al 4 jaar betrokken bij Skills Heroes vakwedstrijden. Zijn leerbedrijf Luma Hengelo geeft hem de ruimte en tools om optimaal te trainen voor de wedstrijden. Richard Roolvink, oud kandidaat lassen (Sao Paulo), expert/trainer van Hugo zegt: ‘Alle oefenapparatuur was gesponsord maar heel veel slijtonderdelen en hulpmiddelen mocht hij van Luma gebruiken voor zijn trainingen. Eigenlijk werd hem alles ter beschikking gesteld om te kunnen oefenen. Hoe mooi is dat!

Hugo werkt nog steeds bij Luma en krijgt steeds nieuwe uitdagingen en projecten om zich te blijven ontwikkelen. Luma is een goed voorbeeld van hoe je de jongere generatie moet ondersteunen en helpen in een succesvol traject.’ 


Op de foto: Hugo Rijsman

Scholen en bedrijven staan inmiddels weer in de startblokken voor de komende Skills Heroes kwalificatiewedstrijden. Hier strijden studenten om een plek in de finale tijdens Skills The Finals. De wedstrijd mechatronica wordt dit jaar weer georganiseerd door leerbedrijf FESTO. Zij dragen bij aan vakwedstrijden en geloven in talentontwikkeling bij studenten door de vakwedstrijden.

Skills The Finals
4–6 maart 2020 vormt Leeuwarden het centrum van talentvol vakmanschap in Nederland. Tijdens deze drie dagen vindt in WTC Expo de 5e editie van Skills The Finals plaats, het gratis beroepenevenement met het NK voor beroepen en de unieke LOB-Experience. Zo’n 1.000 finalisten uit het (v)mbo gaan met elkaar de strijd aan in ruim 50 mbo-beroepenfinales en 10 vmbo-vakrichtingen. Daarbij draait het om presteren in vakmanschap: wie wordt de beste van Nederland in zijn of haar vakgebied. Naast het aanmoedigen van de finalisten kunnen bezoekers zelf hun (toekomstige) beroep ervaren met de LOB-Experience. Skills The Finals 2020 wordt georganiseerd door WorldSkills Netherlands, in samenwerking met ROC Friese Poort, andere mbo-scholen, aangesloten partners en het bedrijfsleven. Meer informatie over de vakwedstrijden en Skills The Finals is te vinden op de website

EuroSkills en WorldSkills
WorldSkills zijn de wereldkampioenschappen voor beroepen, EuroSkills de Europese kampioenschappen voor beroepen. Deze vinden jaarlijks om-en-om plaats. Meer dan 1.600 jonge vakmensen strijden elk jaar in verschillende vakgebieden tegen elkaar om de titel van beste vakman of vakvrouw van Europa of ter wereld. Skills Team Nederland is het team van jonge vakmensen dat Nederland vertegenwoordigt tijdens de internationale vakwedstrijden. Een zeer divers team van rond de 30 nationaal mbo-kampioenen. Meer informatie is hier te vinden.