Home

In het technisch beroepsonderwijs is een groeiend tekort aan docenten. Eén van de manieren om dit aan te pakken is het stimuleren van hybride docentschap. Hybride docenten zijn professionals die een baan in het onderwijs combineren met een andere baan. Dit kan in loondienst of als zelfstandig ondernemer. Het maakt daarbij niet uit voor hoeveel uur je dit doet, en of je dit doet in primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo of universiteit. Maar hoe maak je dit als onderwijsinstelling of bedrijf mogelijk? Welke organisaties werken al met hybride docenten en wat zijn hun ervaringen?

Op deze website helpen we je op weg met beantwoorden van deze vragen. De informatie op deze site richt zich met name op de mensen die in hun organisatie/bedrijf met dit onderwerp aan de slag willen of mee bezig zijn.

 

Onderwijs

Bedrijfsleven

Individueel

Ook met hybride docenten aan de slag?

Gaat of wil jouw onderwijsinstelling, bedrijf of organisatie ook aan de slag met hybride docenten. Neem even contact met mij op. Het projectteam Hybride Docenten helpt jullie namelijk graag op weg!

Initiatieven/projecten met hybride docenten

Deze kaart laat zien dat er op heel veel plekken in Nederland al initiatieven en projecten zijn rondom hybride docenten. Exact weten waar? klik hier en vul als zoekwoord 'hybride docent' in. 


De opleiding tot techniekdocent is een offer: maar je krijgt er veel voor terug

Interview

Techniekdocenten uit het bedrijfsleven die écht weten waar ze over praten, bekend zijn met de laatste stand der techniek en de mores uit het bedrijfsleven kennen. Het Gilde Vakcollege Techniek in Gorinchem doet er alles aan om deze vakmensen als docent binnen te halen. Eenvoudig is dat niet, want de hbo- opleiding tot tweedegraads bevoegd docent is zwaar. Directeur Krijn Redert: “En niet alleen dat. Je krijgt pas een vaste aanstelling op het moment van slagen, meestal tegen een lager salaris dan in het bedrijfsleven gebruikelijk is.

meer

Als onderwijsinstelling moet je hiervoor durven te kiezen

Interview

‘Hybride docentschap, dat doe je er niet bij. Dat moet een manier van lesgeven worden waar je echt voor kiest als onderwijsinstelling’, aldus Jean-Paul Weber, recruiter bij Hogeschool Rotterdam.

meer

Scholingstraject Hybride Techniekopleiders

Opleidingsaanbod

Al jaren is er behoefte aan meer praktijkkennis binnen het onderwijs. Om dit kwantiatieve en kwalitatieve vraagstuk op te lossen, heeft opleidings- en ontwikkelingsfonds Wij-Techniek (voorheen OTIB) een speciaal scholingstraject.

meer

Waarom een hybride docent interessant is voor een MKB-bedrijf

8 voordelen

Er zijn de nodige vooroordelen over hybride docenten. 'Te duur' of 'Het klinkt erg ingewikkeld dus dat zal het dan ook wel zijn'.. Het tegendeel is waar. Voor een bedrijf kan het veel meerwaarde opleveren. We zetten de belangrijkste punten op de rij.

meer

Je baan combineren met lesgeven: leuk, verrijkend en uitdagend

Pilot Brainport Eindhoven

Daniël (embedded software engineer), Julio (natuurkundige) en Maria (biomedical engineer) werken al een aantal jaar bij TMC. Voor hen is de pilot Hybride Tech Docenten dé uitgelezen kans om hun droom om les te geven waar te maken.

meer

‘In principe mogen ze alles worden, behalve ongelukkig’

Interview

Wijnand Pul hybride docent sinds 2014

meer

Stimuleer een leven lang leren, stimuleer de hybride docent

Blog

Al ruim 7 jaar combineert Tom Morssink twee banen. Naast HR-manager bij internetbureau Trimm, werkt hij in het onderwijs als docent/onderzoeker HRM bij Windesheim.

meer

De meerwaarde vertaalt in hrm-model

Model

Steeds vaker zetten scholen hybride docenten in. De belangrijkste redenen: het vervullen van de openstaande vacatures en verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

meer

Advies: docenten tekort verminderen in de techniek via hybride docenten

Advies Thea Koster

Inzet op hybride leerwerkomgevingen; het jaarlijks initiëren van minimaal 10 extra samenwerkingsverbanden waarbinnen onder meer hybride docenten kunnen worden opgeleid en ingezet.

meer

Het potentieel van de hybride docent wordt onvoldoende benut

Opiniestuk

Hybride docenten balanceren tussen twee banen. Als het werk te veel van ze vraagt, neigen ze ernaar één van de twee banen op te zeggen.

meer

Gastdocenten; van 4 naar 6 klokuren

Regelgeving

Gastdocenten kunnen een belangrijke rol spelen in het opleiden van leerlingen en studenten. Professionals van buiten de school nemen de toekomstige generatie mee in de steeds sneller veranderende wereld van techniek.

meer

Wie zijn de leraren van morgen?

Onderzoek

Wat zou mensen kunnen bewegen om in het onderwijs te gaan werken. Die vraag was voor het Platform Talent voor Technologie de aanleiding tot een mentality onderzoek.

meer

Ambitie onderwijsinstellingen

Analyse

Wat is de ambitie van onderwijsinstellingen op het gebied van hybride docentschap? Dat is een van de vragen die de projectgroep hybride docenten in kaart aan het brengen is. Hiervoor worden beleids- en jaarplannen, visies en websites geanalyseerd.

meer

Hybride docent, instructeur of …?

Terminologie

Er gebeurt veel op het hybride front. Berichten, initiatieven, ideeën ze vliegen ons om de oren. Een positieve ontwikkeling. Toch is het even oppassen geblazen.

meer

Hybride docenten in het technisch beroepsonderwijs

Oplossing docententekort

In het technisch beroepsonderwijs is een groeiend tekort aan docenten. Afgelopen jaren zijn diverse landelijke en regionale aanpakken en initiatieven ontwikkeld om hierop in te spelen.

meer

Wie zijn de hybride docenten? En waar ligt potentie?

Onderzoek

Om vraag en aanbod op de verschillende niveaus zichtbaar en bruikbaar te maken en de slagingskans bij matches zo groot mogelijk te maken wordt er momenteel onderzoek gedaan.

meer