Home

kiezen voor techniek // PO/VO

Tip #12: pas W&T-lesmateriaal aan voor de onderbouw

Veel W&T-lesmateriaal is ontwikkeld voor de midden- en of bovenbouw van het basisonderwijs. Met enkele kleine aanpassingen zijn veel lessen geschikt te maken voor de onderbouw. Harrie Ozinga heeft hier als proefjesmeester voor kleuters veel ervaring mee opgedaan. Zo is het proefje M&Magie heel populair bij kleuters.

Bij dit proefje is de vraag wat er gebeurt als je zes M&M’s met verschillende kleuren op een bordje legt en hier water bij giet. Er ontstaan dan mooie kleurvakken. Door de zintuiglijke beleving van kleuters is het proefje in de loop van de tijd uitgebreid. Want wat gebeurt er als je met je vinger door de kleurvakken draait? En als je dan je vinger uit het water haalt, wat proef je dan? En de grande finale van het proefje is natuurlijk … hoe smaakt een M&M die in bad is geweest en geen gekleurd jasje meer aanheeft? Het proefje is ook goed te doen met Skittles, wat als voordeel heeft dat kinderen met een melkallergie deze ook kunnen proeven.

Benieuwd naar hoe dit in de praktijk gaat? Lees dan de blog die Ozinga hierover schreef.

Dit is tip #12 uit het boek ‘Aan de slag met W&T-onderwijs’ dat Ozinga samen met Suzanne Wardenaar schreef. Op 8 februari zijn tijdens een Techniekpact Collegetour van André Kuipers de eerste exemplaren van het boek door de auteurs aan wethouder onderwijs Juliette Bouw en de vier aanwezige leraren overhandigd.