Home

kiezen voor techniek // Oost

Twentse scholieren naar NASA in Houston

Op vrijdag 15 februari 2019 organiseerden Techniekpact Twente en de United Space School de finale van de ruimtevaartwedstrijd Countdown tot Houston in de Gallery in Enschede. De 8 finalisten waren de winnaars van voorrondes op de vijf technasia in Overijssel. Marel en Ian wonnen de strijd om de felbegeerde prijs: twee weken lang achter de schermen kijken bij ruimtevaart-organisatie NASA in Houston, Verenigde Staten. 

Op naar Houston!
De hoofdprijs, een ticket naar Houston, werd gewonnen door Marel Vrerink (6 vwo) van CSG Reggesteyn in Nijverdal en Ian Rempkens (5 vwo) van het Bonhoeffer College, locatie Bruggertstraat in Enschede. De scholieren deden namens hun scholen mee aan de finale van de ruimtevaartwedstrijd Countdown to Houston, georganiseerd door Techniekpact Twente en de United Space School en vond plaats op vrijdag 15 februari 2019 in de Gallery in Enschede. De 8 finalisten waren de winnaars van voorrondes op de vijf technasia in Overijssel. In de finale kregen zij de opdracht om een nieuwe toepassing te bedenken voor één of meerdere satellieten die rond de aarde draaien. De finalisten presenteerden hun ideeën in een Engelstalige video pitch.

Marel ontwierp een satellietmissie om beter onderzoek te kunnen doen naar de ‘Kuipergordel’, een gordel van vele miljarden objecten voorbij Neptunus. Ian bedacht een satelliet om kleine stukken ruimtepuin op te ruimen.

In de tweede helft van juli 2019 gaan zij met 50 studenten van over de hele wereld bij NASA een programma over ruimtevaart volgen. Zij gaan er onder andere astronauten ontmoeten en een bemande reis naar Mars voorbereiden.