Home

Nieuwsbrief // werken in de techniek

Uit de praktijk: installatiemonteurs gezocht!

Het tekort aan werknemers in de techniek wordt steeds groter, vooral in de installatietechniek. De klassieke personeelsadvertentie haalt nauwelijks nog wat uit, zegt Johan van der Kleij, landelijk adviseur werkgeversdiensten bij UWV. ‘We zien nog steeds: ‘Installatiemonteurs E/W gezocht, die en die opleiding vereist.’ Maar die zijn nauwelijks nog te vinden. Als werkgever in de techniek moet je tegenwoordig veel breder kijken.’


Op de foto: Johan van der Kleij, landelijk adviseur werkgeversdiensten UWV

Opleidingen zijn maatwerk
De WerkgeversServicepunten (WSP’s) van UWV staan werkgevers terzijde bij de zoektocht naar werknemers. Beide partijen richten zich vooral op het opleiden van werkzoekenden uit andere sectoren dan de techniek. Daarbij gaat het dan niet zozeer om de juiste diploma’s (want die hebben ze meestal niet), maar veel meer om competenties. 

Van der Kleij: ‘We kijken naar raakvlakken die mensen hebben met functies in de techniek. Welke interesses en hobby’s hebben ze? Hoe staat het met hun IT-vaardigheden, die steeds belangrijker worden in de installatietechniek? In samenwerking met de werkgever stellen we dan een kortdurend, op maat gesneden opleidingstraject samen. Daarbij geldt: zolang de werkzoekende de opleiding volgt en stage loopt, behoudt hij zijn uitkering, en de werkgever financiert de opleiding.’

Week meelopen
Behalve de juiste competenties moet een kandidaat voor een opleiding ook de juiste motivatie hebben, zegt Van der Kleij: ‘Zo’n opleiding begint om half 9 ’s ochtends. Maar als je daarna als installatiemonteur aan de slag gaat, rijdt het busje om half 6. Daar moet je wel tegen kunnen. Daarom laten we iemand vaak eerst een week meelopen bij een bedrijf, om te kijken of het wat voor hem of haar is.

Samenwerking met JAWS
Van der Kleij werkt vanuit zijn rol als landelijk adviseur werkgeversdiensten onder andere samen met technisch intermediair JAWS. JAWS B.V. is een onderdeel van de KAAK Group (Total Bakery Concepts www.kaakgroep.nl), wereldwijd marktleider in het aanbieden van productielijnen voor industriële bakkerijen. JAWS is verantwoordelijk voor de werving en selectie van (flex)medewerkers voor bedrijven in de regio Achterhoek, Liemers, Brabant en Overijssel. Hierbij werkt JAWS intensief samen met het (Landelijk) WerkgeversServicepunt. Roy van Aalst, senior accountmanager bij JAWS (en arbeidsmarktcoach Leve(n)lang Gelders Vakmanschap; zie kader onderaan) is zeer te spreken over de samenwerking: “Er wordt met passie en snelheid gehandeld en effectief samengewerkt om de doelstellingen te behalen”.

Door het enorme tekort aan technici moeten moeilijk vervulbare vacatures ook door JAWS op een alternatieve manier worden ingevuld. Daarom heeft JAWS de samenwerking gezocht met een aantal opleidingsinstituten die kandidaten met een niet technische achtergrond klaarstomen voor een functie binnen de KAAK Group of een van de andere organisaties waar JAWS voor werft. Bij een van deze opleiders, Anton Tijdink Techniekopleidingen in Terborg, worden momenteel twee in samenwerking met het WerkgeversServicepunt geworven kandidaten omgeschoold tot paneelbouwer. Benieuwd naar de ervaringen rondom deze samenwerking? Hierover is binnenkort meer te lezen in het UWV magazine NLWerkt online.

Gelders Vakmanschap

Roy van Aalst is één van de arbeidsmarktcoaches van het actieplan Leve(n)lang Gelders Vakmanschap. In dit actieplan zetten samenwerkingspartners in Gelderland scholingsvouchers in voor o.a. instroom en omscholing in technische branches. Onder andere Monique Sanders en Surrel Pool maken gebruik van een scholingsvoucher. Mooie voorbeelden waarbij Roy van Aalst als spin in het web het UWV, Monique en Surrel, Anton Tijdink opleidingen, JAW-s en de werkgever bij elkaar brengt om een goede match te realiseren.

Samenwerkingspartners
De samenwerkingspartners in Leve(n)lang Gelders Vakmanschap zijn: Provincie Gelderland, FME, Oost NL, FNV, Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, RBPI, Techniek Nederland, CNV Vakmensen, De Unie, VNO-NCW Midden, UWV, ROC's in Gelderland, Saxion en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.