Home

kiezen voor techniek // leren in de techniek // MBO // Nieuwsbrief // VMBO

Vakwedstrijden: katalysator van vakmanschap

Je leven lang blijven ontwikkelen

Je komt verder met vakwedstrijden. In meerdere opzichten. Steeds meer jongeren ontdekten de afgelopen twee decennia wat deelnemen aan vakwedstrijden voor hen heeft betekend. Voor de meesten is het een katalysator gebleken om het vakmanschap en hun professionele carrières verder vorm te geven. Groeien en boven jezelf uitstijgen wordt bewezen in de interviews van oud-wedstrijdkandidaten. Voor WorldSkills Netherlands reden daar trots op te zijn. Het werk dat de projecten met vakwedstrijden verzetten, levert resultaten op. Beroepsonderwijs én bedrijfsleven omarmen steeds meer dit instrument en ontwikkelen en leren na hun deelname door.

Ontwikkeling op veel fronten
Ex-kandidaten van de wedstrijden geven eigenlijk allemaal hetzelfde terug als ervaring: ‘Deelname aan de vakwedstrijden brengt alles in een stroomversnelling, je ontwikkelt je op heel veel verschillende gebieden. Niet alleen op je vakkennis, maar ook op je softskills’. Aan het woord is Robert van Tilburg, ex-finalist EuroSkills 2008. ‘Niet alleen heeft het me een betere lasser gemaakt, het heeft me ook geleerd om onder druk te werken, effectief beslissingen te maken en met een helicopterview naar problemen te kijken’. Elf jaar na zijn deelname werkt Robert als welding engineer en quality inspector bij ENGIE. ‘Van lassen zelf heb ik inmiddels afscheid genomen, maar ik zit nog wel midden in de laswereld. Om zo ver te komen heeft hij wel het nodig moeten doen. Na zijn lasopleiding mbo-2 niveau heeft hij diverse kaderopleidingen gevolgd.

Meer aandacht voor vakmanschap nodig
Fer Maasakkers deed mee aan maar liefst drie internationale Skills-wedstrijden en mede door zijn deelname een uitdagende baan als test engineer bij ASML. Dit soort vakwedstrijden zijn gigantisch belangrijk vindt hij. ‘Hier zou veel meer aandacht voor moeten zijn. Anders zitten we straks met zijn allen op kantoor, maar weet niemand meer hoe je dingen zelf kunt maken’. Van de drie internationale vakwedstrijden was Fer bij de eerste twee deelnemer. Bij de derde keer was hij begeleider. Tijdens zijn wedstrijden volgde Fer de opleiding Robotica aan het Summa College Eindhoven. Daarna stapte hij over naar het hbo. Het laatste jaar van zijn opleiding liep hij stage bij ASML, waarna hij meteen na zijn diploma een contract kreeg aangeboden.

Groeien door ervoor te gaan
Bob Kramer, deed de eerste keer mee met het EK bij de wedstrijd CAD-tekenen tijdens zijn mbo-opleiding werktuigbouwkunde bij het ROC in Zeeland. ‘Als je er vol voor gaat, kan je veel bereiken. Dit geldt voor de wedstrijden, in de voorbereiding, maar ook voor je werk erna. Als je er voor gaat, kom je zo onwijs ver’. Direct na de wedstrijden is Bob het hbo gaan doen. Daarna begon hij als systeem engineer bij Shunter in Rotterdam. Daar groeide hij door naar zijn huidige functie als projectleider en manager rangeerlocomotievenvloot.

Samenwerking leerling, opleiding en bedrijfsleven cruciaal
‘Een blijvende ontwikkeling is niet alleen voor de student relevant’, aldus algemeen directeur Jos de Goey. Het is een wisselwerking tussen student, opleidingsinstituut en het bedrijfsleven. WorldSkills Netherlands onderkent het belang van deze driehoek en stimuleert in vakwedstrijden altijd de samenwerking van bedrijfsleven en onderwijs. Jos de Goey hierover: ‘Dit is bedoeld om zo het vakmanschap bij jongeren op een hoger plan te krijgen. Scholen selecteren gemotiveerde studenten. Met de juiste aandacht en begeleiding bij nationale en internationale vakwedstrijden kan de ‘drive’ voor een beroep en vervolgopleiding worden aangewakkerd. Het is cruciaal dat de partijen met elkaar in verbinding staan, naar elkaar luisteren, elkaar aanvullen en versterken.’ WorldSkills Netherlands is daarom continu op zoek naar bedrijven en beroepsgroepen die actief bij willen dragen aan de kwaliteit van jongeren voor een vak en daarin willen excelleren en doorontwikkelen. Dit levert ook bedrijven allerlei extra kansen.

Toekomstbestendige vakwedstrijden
Elk jaar worden nieuwe wedstrijdopdrachten gemaakt in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven. Die database van WorldSkills Netherlands omvat nu ruim 600 praktische wedstrijdopdrachten die gebaseerd zijn op de kwalificatiedossiers en de nieuwste ontwikkelingen in beroepen. ‘Daarmee zijn alle wedstrijden toekomstbestendig. Bij technische wedstrijden merk je nu een hogere interesse van bedrijven. Ze willen meer betrokken zijn bij de wedstrijden en erin investeren. Dat komt vooral door de tekorten op de arbeidsmarkt en de zoektocht van bedrijven en branches om voortijdig talent te spotten’, zegt Jos de Goey, algemeen directeur van WorldSkills Netherlands.

Skills The Finals
Van 4 t/m 6 maart 2020 strijden de finalisten van Skills Heroes (mbo) en Skills Talents (vmbo) in meer dan 50 verschillende beroepen om de beste te zijn in hun vakgebied. 30 procent van de wedstrijden is technisch van aard. Denk aan beroepen als CAD-tekenaar, mechatronicus, electrotechnicus CNC frezer, maar ook vliegtuigtechnicus en traditionele beroepen zoals bouwtimmerman en metselaar. De komende maanden vinden op 21  mbo instellingen en 13 vmbo-provincies daarvoor de regionale kwalificatiewedstrijden plaats. Uiteindelijk zullen ruim 1.000 leerlingen en studenten dadelijk in de finales in het WTC Expo in Leeuwarden staan. Meer informatie: skillsthefinals.nl.