Home

algemeen // leren in de techniek

WorldSkills: zware concurrentie in de techniek

Alle begin is moeilijk luidt het spreekwoord. Dat geldt ook voor kandidaten tijdens hun deelname aan het WK  voor beroepen deze dagen in Kazan. De een zit gelijk in een flow en gaat als een speer en de ander maakt wat foutjes waar de start moeizamer is. Een impressie van enkele deelnemers van WorldSkills Team Nederland met hun experts over hun vakwedstrijden.

‘Dit is wel WorldSkills. Dan moet je er staan. Mijn devies is focus en jezelf niet gek laten maken. Vooral ook niet letten op de anderen, maar goed lezen en de opdracht uitvoeren. En daarnaast ook genieten van het wereldpodium waar je dan onderdeel van bent’. Dit zegt Johan van Dijk, expert bij sanitaire en verwarmingstechniek en manager bij Installatiewerk. Hij begeleidt Sander Damsma (Deltion College). 

Mooie job
Sander heeft veel getraind en geoefend en zich goed door alles heen geslagen is de mening van zijn expert. ‘We zijn net klaar met de wedstrijd en Sander heeft een mooie job gedaan. Of dat voldoende is voor een medaille zullen we morgen zien’, aldus Van Dijk. Sander knikt en is moe maar wel voldaan. ‘Ik heb het beste van mijn vakmanschap gegeven wat in mij zat. Meer kon ik niet doen.’

Waar de wedstrijden iets minder voorspoedig gingen wat bij mechatronica. Expert en docent Kevin Kloosterman legt uit: ‘ Rick Jooren en Jasper van Kol (Summa College) hebben er wel de smoor in. Dit ondanks alle voorbereiding en trainingen. Dan zie je maar weer dat zo’n ambiance op de zenuwen werkt’. Kloosterman doelt op de eerste dag. Toen interpreteerden de jongens de opdracht verkeerd en stonden ze gelijk met 1-0 achter. ‘Elk punt telt hier en dan is het zwaar om je weer te motiveren en door te gaan. Gelukkig ging de tweede dag iets beter, maar konden ze de opdracht niet afmaken. Iets waar andere mechatronicateams ook last van hadden’.

Elke fout afgestraft
Voor het team mechtronica ging de derde dag juist super. Rick Jooren: ‘Het was niet helemaal foutloos, maar het programmeerwerk mondde wel uit in een goed lopende installatie’. Kevin Kloosterman beaamt dit maar vreest dat ook een medal of excellence (redactie: meer dan 700 punten) er voor hen niet in zal zitten. Dit terwijl de laatste dag nog moet worden afgerond. Kloosterman: ‘De concurrentie is moordend en elk foutje wordt afgestraft. Gelukkig hebben de jongens laten zien dat ze doorzettingsvermogen hebben en dat is ook wat waard’.

Waar het ook zwaar was, was bij het CAD-tekenen. Deelnemer Ike Vermeulen (Scalda) heeft eerder al deelgenomen aan het EK in Boedapest vorig jaar. Daar en tijdens zijn voorbereidingen heeft hij veel geleerd om goed te plannen en te organiseren om selectief extra punten te scoren waar dat kan. Zijn expert Ronald Schroevers zegt daarover: ‘Ike is er erg rustig onder en niet echt gestrest geweest tijdens de wedstrijd. Daar zie je aan of hij het onder controle heeft. Nu is het afwachten of hij de juiste keuze gemaakt heeft en wat de kwaliteit ervan is.’

Renderingen
Ike heeft de eerste drie dagen veel moeten modelleren wat inhoudt werktekeningen, presentaties en samenstellingen maken. ‘Ben met exploded view en renderingen bezig geweest. Plus nog het maken van filmpjes voor mijn eindpresentatie. Ik heb het helaas niet afkunnen krijgen, maar daar had iedereen last van zag ik’, aldus Ike Vermeulen.

Of het voldoende is voor een medaille moet zich hier ook uitwijzen. Schroevers weet dat het moeilijk zal zijn. ‘Al een aantal jaren zien we dat er zes landen zijn die een tot drie jaar hun kandidaat volledig dag in dag uit trainen, zes uur per dag en soms zes dagen in de week. Nou, dan weet je het wel! Dat zijn Korea,  Brazilië, China, Hongkong, Japan en Rusland. Daartussen zullen de medailles wel verdeeld worden. De zevende plek is dus eigenlijk goud voor de normale studenten die net zoals Ike niet zoveel hebben kunnen trainen.’

Standaardiseren
De expert van CAD-Tekenen is ook uitgesproken over de begeleiding tijdens de wedstrijden. ‘Gedurende de wedstrijden mogen geen instructies of hulp worden aangegeven, maar er wordt wel het nodige vertaald bij die kandidaten die niet goed Engels kunnen. Mijn idee is om dit te stoppen en zoveel als mogelijk te standaardiseren met boeken en gereedschappen. Dat maakt de wedstrijd nog eerlijker is mijn idee. En daar mag Nederland zich hard voor maken.’

Om 13.30 uur vallen de expert en de CAD-tekenaar elkaar in de armen en is ook voor hen de wedstrijd gespeeld. ‘Het is hier echt fantastisch georganiseerd door deelnemers en experts, complimenten voor de organisatie. Het is heel groots en een feest voor het vakmanschap om hier aanwezig te mogen zijn. Op nu naar de prijsuitreiking. Kijken wat dit ons morgen gaat brengen. Als het net zo spetterend is als de opening dan belooft het wat’, aldus Ronald Schroevers.

https://worldskillsnetherlands.nl/